м. Одеса, вул.Маразліївська, 34а (палац піонерів), каб.27,28.

м. Одеса, вул. Буніна, 19 (готель "Айвазовський")

+38 (094) 995 47 42, +38 (048) 770 07 42

Що ми знаємо про алкоголізм і алкоголіків ?

Переважна більшість людей упевнені, їм відомо абсолютно все про алкозалежності, проявах, симптомах, наслідки. Насправді виявляється навпаки. Незважаючи на велику кількість інформації в інтернеті, книгах, енциклопедіях, передачах, людство вкрай обмежена в своїх знаннях про зловживання спиртним. З тисячі опитаних на питання про алкоголізм дати виразні вичерпні відповіді зможуть не всі, виключно з медичною освітою.

В основному соціум називає ознаки найбільш пізніх стадій хронічного захворювання, забуваючи або від незнання не зумівши назвати симптомів початкових етапів. Бракує знань про клінічній картині з патологічними проявами недуги. Проте публіка з упевненістю заявляє про глибокі знання з даної області.

В пресі, ЗМІ, на телебаченні практично кожен день мусується тема пияцтва, алкозалежності, оскільки обидва захворювання стали чумою нинішнього часу. Багато хто впевнений істинний алкоголік зустрічає ранок зі склянкою в тремтячою руці, набряклим обличчям, фингалом під оком. Причому в якості випивки приймається будь-яка спиртосодержащая рідина, включаючи самогон, одеколон, інші сурогати. Вважається, п'яниці знаходяться в стані постійного запою без грама тверезості в очах, з працею тримаються на ногах, не здатні зв'язати двох слів, добираються до будинку на четвереньках, засипають під парканами, на лавках в парках, виносять останнє з квартири для видобутку грошей на чергову порцію випивки. Образ склався з вражень від показаних по телевізору аналогічних гірких пияків для наочного уявлення морально опущеного елемента. Тому вважається, п'янички обов'язково одягнені в брудні обноски, з заплітається мовою, що просять милостиню на чарку бормотухи. Якщо питущий не демонструє подібних ознак, значить не зараховується до нестрункому ряду алкозалежних. Зовсім даремно. Тривогу потрібно бити по першим більш-менш помітним якостям початківця алкоголіка.

Насправді в суспільстві набагато більше тих, хто п'є, чим вкрай спилися. Картина страшна тим, що випиває систематично в результаті перетворюється в типового п'яницю з явними ознаками сильного алкогольного потягу. Банальне пияцтво видно неозброєним оком, тому в людському мисленні при слові алкоголізм виникає яскраве уявлення про описаний вище суб'єкті. Початківців аматорів не розпізнають навіть близькі родичі, оскільки не підозрюють про початкових етапах формування страшного хронічного захворювання. Схаменулися, лише коли справа доходить до ручки або приходить білочка.

Всі хвороби мають подібні клінічні картини симптоматики. Алкогольне потяг зайве тому підтвердження. Прихована чи явна форма тяги до спиртного дає себе виявити в кінці кінців. Безумовно в лікарській практиці присутні виключення. Наприклад, симптоми деяких хворих в корені відрізняються від загальновідомих. Таким чином складається атипова клінічна картина. Даний варіант протікає набагато важче або, навпаки, набагато легше звичайного прояви тяги до випивки. Легку форму переважна більшість людей вважає за краще не помічати, приймаючи за звичайне пияцтво.

Важка форма пов'язана з найсильнішими психічними розладами, фізіологічними патологіями, повним збоєм в організмі, порушеннями в поведінці, психозами, сьогочасної зміною настрою. Безумовно, подібного охочого до міцних напоїв досить просто розпізнати при уважному спостереженні.

Спрощена форма насилу піддається діагностиці. Діагностувати під силу профільного медику з великим досвідом роботи. Решта думають, все в порядку, сусіди, приятелі п'ють, не зважаючи пияками. До нарколога хронік не піде. Звернення до профільного лікаря відбувається після виявлення дисфункції внутрішніх органів унаслідок регулярного зловживання спиртним. Знову таки до нарколога звертатися любителі міцно випити не поспішають. Як альтернатива дружина звертається в наркологічну клініку до фахівців з проханням вилікувати чоловіка від пиятики після перенесеного інфаркту або інсульту.

Усі статті