м. Одеса, вул.Маразліївська, 34а (палац піонерів), каб.27,28.

м. Одеса, вул. Буніна, 19 (готель "Айвазовський")

+38 (094) 995 47 42, +38 (048) 770 07 42

Як викликати добровільне бажання лікуватися у алкоголіка ?

Професійні лікарі наркологи відзначають, за тривалу практику доводиться працювати з різними алкозалежними, наркозалежними пацієнтами. Терапевтичні методи застосовні до всіх. Однак позбавити повністю від алкоголізму вдається небагатьох. Виникає питання: чому так відбувається? Невже досвідчені фахівці безсилі перед бичем XXI століття?

Відповідь напрошується автоматично: неможливо зцілити людину проти волі пацієнта. Тільки добровільне, а не примусове рішення про лікуванні від алкоголізму дає позитивні результати. В іншому випадку терапія допомагає на короткий період або надає зворотний ефект. Перед початком лікувального процесу необхідно переконати алкоголіка або наркомана в сильній залежності , оскільки тяга до випивки прирівняна до хронічних захворювань. Як правило, алко-, наркозалежних не бажають визнавати згубної пристрасті до спиртного, тому не піддаються лікуванню.

Розглянемо категорії клієнтів, що не проявляють бажання позбутися від потягу до спиртного

  1. Хворі, які вживають алкоголь не регулярно в різних дозуваннях, за певними обставинами: за страховими випадками торжества, святкових приводів, в колі друзів, разом з компанією, для зняття стресу. Через певну кількість пиятик знижується толерантність до дозам, гулянки стають частішими. Багато здатні встановити власний межа, дотримуватися встановленої норми, щоб уникнути звикання до випивки. Переважна ж більшість «злітає з котушок», перестає дозувати споживання алкоголю. Наведене опис підходить під термінологію ситуаційного пияцтва. Складність в тому, що люди не визнають власної залежності.
  2. Хворі, які випивають спиртне систематично, рідко або часто. Небезпека полягає в обов'язковому догляді в запій з першої чарки. Не будемо вдаватися в подробиці опису симптоматики, стану, наслідків пияцтва протягом тривалого часу. Цікаво і одночасно сумно, але хворий, навіть будучи в стані сильного сп'яніння, не визнає факту залежності. Пацієнт схильний стверджувати, ніби здатний в будь-який момент зупинитися. На ділі ситуація інакша. Спочатку сила волі змушує алкоголіка, щоб довести оточуючим власну правоту, припинити тимчасово пияцтво. Однак без професійної допомоги лікаря не обійтися.

Перейдемо до основного моменту матеріалу — як привести хворого до думки про необхідність добровільної реабілітації.

Найбільш ефективним способом вважається пробудження інстинкту самозбереження . Спробуйте викликати страх алкоголіка за життя, здоров'я, благополуччя оточували. Не тисніть на жалість. Спробуйте наочно змалювати сумну картину фатального результату в разі надмірного вживання спиртних напоїв. Примусьте кохану людину прокинутися від алкогольного сп'яніння, відчути життя. Найчастіше велику позитивну роль в успішному відновленні, зцілення від алкозалежності грають рідні, друзі, колеги.

В будь-якому разі не запускайте, не доводьте долю до крайнощів. Звертайтеся по допомогу до медичних фахівців, наркологів, психологів. У тандемі з родичами вдасться витягнути заблуканих душу з чіпких мереж алкоголізму. Сучасні методи терапії надають реальну допомогу в процесі одужання. Люди виходять з наркологічних клінік абсолютно іншими з бажанням вести здоровий, тверезий спосіб життя. Головне вчасно звернутися і підібрати оптимальний варіант.

Усі статті