м. Одеса, вул.Маразліївська, 34а (палац піонерів), каб.27,28.

м. Одеса, вул. Буніна, 19 (готель "Айвазовський")

+38 (094) 995 47 42, +38 (048) 770 07 42

Як змусити людину кодуватися від алкоголізму ?

Ми завжди говоримо нашим пацієнтам та їхнім родичам тільки правду. Тому відповіддю на питання, «Як змусити людину (чоловіка, брата, сестру, родича чи друга) кинути пити? » - відповідь завжди один – НІЯК. Неможливо змусити людину бути іншим. АЛЕ! Ми можемо розповісти Вам про те, як спробувати допомогти хворому самостійно прийти до думки про те, що йому необхідно кинути пити.

На жаль, хвороба алкоголізму багато в чому духовна, психологічна, і фізична компонент виражений в ній набагато менше явно, ніж це прийнято вважати. Ми багато разів ставили алкоголіку в стані глибокого похмілля питання – що саме змушує випити знову? Відповідь, звичайно, так чи інакше, зводиться до нестерпності стану, і до «нестерпного болю». Кожен, хто бував у подібному стані сам, звичайно, знає, що це і справді некомфортно і навіть болісно.

Тут потрібно розуміти, що все що перераховуються алкоголіком в стані запою «важкі» фізичні симптоми - тремор, пітливість, прискорене серцебиття, шум у голові – ЦЕ НЕ БОЛЯЧЕ. Неприємно, але НЕ БОЛЯЧЕ. Безліч людей перебуває в набагато складніших і важких станах в результаті хронічних хвороб, травм, трагічних подій, але при цьому вони справляються з цими станами без вживання алкоголю, і запійних станів.

З іншого боку, саме ці стани штовхають залежних людей в вживання, не залишаючи їм шансу на опір. Це і є прояв хвороби алкогольної залежності.

Стан, коли симптоми, що переносяться фізично, стають нестерпними морально.

Зрозуміло, ніхто не хоче визнавати себе хворим. Особливо такий «ганебної» хворобою, як алкоголізм, яка, до того ж, обросла купою різних міфів, і дурних обивательських суджень. Хворий буде нескінченно придумувати пояснення і виправдання своєї поведінки, аби не кодуватися від алкоголізму, або лікуватися будь-яким іншим способом.

Можна спробувати переконати людину в тому, що він не контролює ситуацію, і в тому, що йому потрібна допомога, наступними способами:

  1. Запропонуйте йому утриматися від будь-якого алкоголю терміном на 1 місяць (або будь-який інший термін, який йому не витримати). Якщо людина не алкоголік, він легко впорається з цим. Алкоголік ж, навпаки, буде захищати своє пияцтво. У відповідь Ви напевно почуєте, що йому це не потрібно, що проблем з алкоголем у нього немає, і що взагалі-то я запросто міг би, але не стану – мені це не потрібно. Запропонуйте довести цю тезу про простоту експерименту його проведенням.
  2. Запропонуйте людині згадати, якою була його «норма» алкоголю 3-5-10 років тому, і яка вона зараз. Тут або буде видна явна тенденція до збільшення дози, або, в особливо важких випадках і стадіях захворювання, різке важке отруєння від абсолютно незначних обсягів. Такі зміни доз – показник прогресу хвороби.
  3. Запитайте людини про його інтересах, планах на життя, бажання. Як правило, алкоголіки не мають конкретних цілей в житті. Їх сприйняття світу орієнтовано тільки на вживання. Якщо ж звучать «мрії», запитаєте, що і коли він робить для їх досягнення, і як він просунувся в цьому за останній час. Зазвичай відразу видно неспроможність хворого в спробах реалізації своїх бажань.
  4. Розкажіть хворому, що ВИХІД Є. Кодування від алкоголізму позбавляє від тяги до спиртного! Не потрібно болісно боротися з бажанням випити – воно просто піде. В іншому, все залишиться так само, як і було! Кодування від пияцтва - це швидко, безпечно, і не приносить ніяких мук!

Пам'ятайте: Будь серйозна розмова з залежним людиною слід проводити тільки тоді, коли він тверезий! Все інше в кращому випадку не змінює ситуацію, в гіршому – лише посилює її.

Величезна кількість наших пацієнтів вже впоралося з проблемою алкоголізму за допомогою кодування за методом Довженка, і життя їх кардинально покращилася!

Приходьте, телефонуйте, і Ви переконаєтеся в цьому самі!

Усі статті