м. Одеса, вул.Маразліївська, 34а (палац піонерів), каб.27,28.

м. Одеса, вул. Буніна, 19 (готель "Айвазовський")

+38 (094) 995 47 42, +38 (048) 770 07 42

Особливості підліткового алкоголізму і його лікування

Сумна статистика демонструє стрімке зростання захворюваності на алкоголізм серед юнаків, дівчат. Вчені визнають, алкозалежність молодшає. Дорослі зайняті вирішенням власних проблем, особистому житті, кар'єри, забувають про своїх дітей, що котяться по похилій, схильних до спокусам навколишнього світу.

Причини підліткового алкоголізму

Приводами первинного вживання спиртного виступають різні мотиви. У десятирічному віці дітям дають пригубити алкоголь на святах, в лікувальних, профілактичних цілях, для апетиту. Найчастіше дитина самостійно знімає пробу. Пізніше вживання приурочено до сімейних торжеств. В юнацтві розпивання відбувається за компанію, для хоробрості. Не остання роль віддається рекламним роликам, банерах, акціям в магазинах. Велика кількість разом з дешевизною випивки викликає бажання спробувати. У барах пропонуються всілякі коктейлі на основі текіли з домішкою натуральних соків. Спостереження показують, після дворічного прийняття подібних сумішей людина міцно прив'язаний до алкоголю. Пропаганда способу життя за типом задоволення заради задоволення призводить до моральної деградації суспільства.

Діти п'яниць відрізняються генетичної схильністю в подібного способу життя, спостерігають у міру дорослішання питні обставини батьків. Вчені з'ясували, задатки пияцтва у нащадків формуються у внутрішньоутробному стані.

Приводом для спивання часом виступають складний нестабільний мікроклімат, сутужно між батьками дитини:

  1. негативні сімейні взаємини;
  2. надмірне опеканіе з батьківської сторони;
  3. насильство;
  4. всепозволітельность, потурання примхам.

Зміна поведінку під впливом спивання

Підліткам, що знайомиться з алкоголем, вистачає чарки-двох горілки для сп'яніння. При регулярному прийомі сприйнятливість збільшується. Хлопці помилково вважають нормальним постійно пропадати в дружніх компаніях, не розлучаючись з пляшкою. Заводяться друзі-товариші по чарці, коло інтересів зводиться в кількості, якості випитого, місця, чисельності випивають. Юнаки проводять вільний за картковими, іншими азартними іграми, безцільним хитань вулицями, просиджуванням в барах. Розпивання стає цілком очевидним, невід'ємним атрибутом проведення часу, з'являються постійні приводи для прийняття на груди. Сенс життя поступово зводиться до випивки.

Статистика

Учні середньої ланки, згідно з опитуванням, неодноразово пробували пиво, вино, горілку з дозволу старших. До закінчення школи величина тінейджерів, які регулярно приймають хмільні напої, перевалює за половину. В даному віці формуються групи ризику, куди потрапляє близько 40% випускників. Решта випивають щомісяця, рідше щотижня. Соцопитування показують, близько 4% учнів не балуються алкоголем. Статистичні дані виступають серйозним приводом для занепокоєння, тому що надмірна частота викликає сильне звикання.

Наочні приклади:

  1. Залучення у 10-річному віці зафіксовано у 60,5% випадків.
  2. Дівчатка знайомляться зі спиртним пізніше за хлопчиків. Найчастіше дівчата пробують спиртне у 15-16 років.
  3. 76,9% п'ють підлітків належить до розряду трієчників.
  4. Близько 50% хлопців, що випивають, мало або зовсім не начитані.
  5. У будинках підлітків, що випивають, у 6% випадків випивають мати з батьком, у 58% — виключно батько.
  6. 53% дітей, які питають, не контролюються батьками.
  7. У 54,1% сімей випивають малоліток батьки без спеціальної освіти.
  8. За статистичними даними, у 51,7% сімей із приватним вживанням алкоголю спостерігається напружений психологічний клімат, мати з батьком постійно сваряться, б'ються.
  9. У підлітків, що пристрастилися до випивки, зазвичай неповні сім'ї, повторні шлюби або співмешканці-собутильники в 27-50% випадків.
  10. 91% сімей, де підлітки регулярно балуються алкоголем, належать до соціально нестійких.

Наслідки

Результати юнацької алкозалежності набагато небезпечніші за дорослого, оскільки в даний період відбувається дозрівання дитини, формування психіки, розвиток внутрішніх органів, систем організму. Алкогольний вплив на процеси стає згубним.

Наведемо найжахливіші:

  1. Передчасний статевий потяг, активність, що виснажують незрілий організм, призводять до імпотенції.
  2. Жінки страждають на безплідність, нездатність виносити, народити здорового малюка.
  3. Сексуальні контакти без контрацепції можуть викликати небажану вагітність, аборти, пов'язані з серйозними ускладненнями.
  4. Зростає ризик зараження заразними, венеричними захворюваннями, інфекціями, гепатитами, С, СНІДом.
  5. Порушення виявляються у роботі ШКТ.
  6. Збої дає печінку, розвивається гепатит, цироз.
  7. Спостерігається дисфункція у роботі підшлункової залози, алкоголіки страждають на панкреатит, перитонітом.
  8. Барахлить серце, ціла серцево-судинна система, частими симптомами стають тахікардія, стрибки артеріального тиску.
  9. Розвиваються запальні недуги нирок, сечовивідних шляхів, постійними супутниками служать уретрит, цистит, пієлонефрит.
  10. Підзабірний спосіб життя призводить до появи різноманітних запальних процесів у легенях, бронхах, слизових оболонках, найбільш гостро протікають бронхіти, пневмонії, туберкульоз.
  11. Падає імунітет, обернено пропорційно зростає сприйнятливість до інфекцій.
  12. Під загрозою перебуває ендокринна система.
  13. Високий ризик виникнення з подальшим тяжким перебігом цукрового діабету.
  14. Необоротно змінюється складу крові, настає анемія.
  15. Спостерігаються різні психічні розлади, нестабільність емоційної, вольової складових, нівелюється суспільна активність, розвивається ледарство, дармоїдство, лінощі. Підліток стає аморальним, аморальним, грубим, нахабним, безтурботним.

Терапія дитячого алкоголізму

Лікування характеризується індивідуальними властивостями, особливостями. Половина успіху полягає в ранньому діагностуванні захворювання, своєчасному ефективному комплексному підході в терапії, щоб уникнути ускладнень. Слід зазначити, що підліткова алкозалежність у переважній більшості випадків важко піддається лікуванню через неможливість застосовувати окремі групи лікарських препаратів через ранній вік пацієнтів. Доцільніше лікування проводити у стаціонарі під неодмінним лікарським контролем, домашній зміст виключено. Для досягнення максимального ефекту рекомендуються медикаментозні методи із застосуванням лікарських зборів, цілющих трав із явно вираженими сечогінними, загальнозміцнюючими, відновлюючими властивостями. Радиться займатися фізичними вправами, спортом та активним відпочинком.

Профілактика

Характер закладається із дитинства. Профілактичні методи слід проводити з дитинства для формування гармонійної в психофізичному плані особистості одночасно за різними напрямками:

  1. На сімейному рівні: батьки повинні дотримуватися здорового способу життя, відмовитися від зловживання алкоголем, у присутності дітей, харчуватися раціонально, дотримуватись режиму відпочинку, пропагувати тверезість.
  2. На шкільному рівні: особлива роль приділяється викладацькому складу, педагогам належить проводити виховні бесіди, позакласні заняття, встановлювати тісний довірчий контакт із учнями, долучати до активних занять фізкультурою, спортом. Шкільний лікар повинен постійно обстежувати учнів щодо сп'яніння, абстинентного синдрому, здійснювати санітарно-просвітницькі роботи.
  3. На державному рівні: уряду потрібно запроваджувати заборону на рекламу, реалізацію алкогольної продукції підліткам до 18 років, запроваджувати сувору кримінальну відповідальність за спаювання неповнолітніх, накласти табу на прийом малолітків працівниками на виробництво, зберігання, торгівлю алкоголем.

Проблемі підліткового алкоголізму не приділяється на сьогоднішній день належної уваги, пускається на самоплив. Слід пам'ятати, діти є нашим продовженням, від здоров'я, свідомості, моральної оболонки залежить майбутнє. Ігнорування алкогольної епідемії може призвести до страшних контрольованих і навіть непередбачуваних наслідків!

Усі статті