м. Одеса, вул.Маразліївська, 34а (палац піонерів), каб.27,28.

м. Одеса, вул. Буніна, 19 (готель "Айвазовський")

+38 (094) 995 47 42, +38 (048) 770 07 42

Основні причини виникнення алкоголізму

На сьогоднішній день пияцтво з алкоголізмом поширені в колосальних масштабах, що змушує тверезих, розсудливих людей шукати пояснення того, що відбувається. Вчені наполягають на поділі обох понять, оскільки не можна ставити два терміни в один ряд. Завзятий алкоголік в минулому починав з регулярного випивання. Алкогольна хвороба не розвивається за миттєво. Що стало приводом? Спробуємо з'ясувати в деталях.

Людина приймається випивати, щоб вирватися з неприємностей, відчути гострі відчуття, позбутися від стресових ситуацій, депресії, для хоробрості перед певною дією, через острах самотності або від нудьги. Серед передумов також виділяють проблеми із самопочуттям, психічні порушення, погану генетику, схильність до згубної звички.

Причини алкоголізму підрозділяються на 3 категорії: фізіологічні, соціальні, психологічні.

Фізіологія

До першого розряду відносять відмінні риси будови з розвитком організму. Исток недуги найчастіше шукають у внутрішньоутробному формуванні плоду, дорослішання, перехідному періоді. Приводом можуть стати особливості метаболізму, перенесені в дитинстві, юнацтві захворюваннях. Не остання роль відводиться віком, гендерною ознакою того, що п'є. В підвищену групу ризику потрапляють особи з психіатричними розладами у вигляді частих тривалих депресивних синдромів, неврозів, шизофренії.

Науково доведено спадкова схильність до розвитку алкозалежності у дітей алкоголіків. Генетичний зв'язок настільки сильна, що навіть якщо діти п'яниць потрапляють в тверезі прийомні сім'я, в дорослому стані можуть призвичаїтися до спиртного. Вторинними факторами на тлі генетичної схильності виступає психологічна, соціальна природа поведінки індивіда, що підштовхує до прогресування алконедуга.

Соціоніка

Соціопричини вважаються багатоликими, оскільки безпосередньо стосуються життєдіяльності у суспільстві із суворими правилами. Питні звичаї, передані з покоління до покоління, накладають відбиток формування, протягом алкоголізму. Непитущі люди часом спиваються, дивлячись на рідних, друзів, колег, сусідів по кімнаті в гуртожитку, щоб не виглядати старомодним. Хибними стимулами стають втрата інтересу до діяльності, вільний графік, зненавиджена професія, яка не приносить радості, вихід на пенсію.

Окрема категорія осіб не здатна боротися з непростими життєвими обставинами, тому воліє топити лиха у спиртному. Люди п'ють для полегшення фізичного болю, дізнавшись про смертельний вирок лікаря, щоб забутися. Особливо багато п'яні серед бомжів, жебраків, багатодітних незаможних сімей через безпроглядну крайність, мізерний раціон, непридатні житлові умови, непрацевлаштованість, саморозвиток. Особи бачать безвихідь свого становища, втрачають смак до життя, прикладаються до пляшки частіше, більше.

Психологія

До останнього класу відносять причини, пов'язані з особливостями характеру, інтелектом, уміння адаптуватися до життєвих умов, оточенню. Пиятики трапляються через недовіру накопичених проблем близьким, нестачі, уваги, розуміння, любові, турботи, тепла, відсутності рядом споріднених душ для задушевних розмов. Психіатри бачать корінь зла у своєрідній захисній функції психіки — звернення подібним способом уваги власну персону.

Трапляється, творчі індивіди не знаходять виходу внутрішньому потенціалу, що неспроможні самореалізуватися, знайти місце під сонцем, професійне терені. Хтось не відповідає стандартам соціуму: не є добрим господарем, відданим чоловіком, дбайливим батьком, безстрашним захисником. Приводом є дефіцит фінансів, фізичних сил, можливостей. Алкоголь затьмарює реальність, вводить в ейфоричний транс, заглушає голос совісті.

Випивка розглядається багатьма як ймовірність звільнення від комплексів, сором'язливості, невпевненості, характерних для надміру скромних осіб, яким нав'язали помилкові упередження батьки, однокласники, однокурсники, представники протилежної статі. Першопричиною іноді виступають комплекси неповноцінності у складі боязкості, заїкуватості, нервового тику лицьових м'язів. Після пари порцій міцного світ навколо перетворюється, друзі стають доброзичливішими, чуйнішими. Несміливий персонаж набуває розкутості, сміливості, зухвалості, здатний на вчинки, подвиги. Хлопці випивають для хоробрості перед першим побаченням, інтимною близькістю до подруги, шлюбної ночі. Психічно неадекватні особи зі схильністю до фобій, паніки, недовірливості, вживають спиртне для придушення несподіваних тривог, жаху.

Хміль замінює сильнодіючі психотропні речовини, що знімають стреси, емоційну напругу, що мають розслаблюючі властивості. На відміну від лікарських препаратів, алкоголь відпускається в будь-якому магазині без необхідності пред'являти рецепт від лікаря.

Наступним хибним віруванням служить судження низки чоловіків, жінок, підлітків, що зводиться до вживання спиртного з метою підтримки здоров'я. Існує поширена думка, нібито міцні напої в помірних кількостях запобігають ризику розвитку серцево-судинних недуг на 20%. слід пам'ятати, що йдеться виключно про справжні першокласні італійські, французькі вина преміум якості зі слабким градусом у строго обмежених кількостях. Горілка подібною лікувальною дією не має.

Хворі на пивний алкоголізм наводять як причину алкозалежності насолоду смаком напою. У процесі лікування краще геть-чисто забути про смакові властивості спиртного, що призвело до алкоголізму. Розвиток алкозалежності у переважній більшості випадків представляє сукупність різних мотивів. Фізіологічні приводи активують психологічні, далі ланцюжком включаються соціальні. Клубок наслідків викликає гостру потребу у випивці, що плавно перетікає в алкоголізм.

Особливу увагу варто приділити джерелу юнацького, жіночого алкоголізму, оскільки напрямки характеризуються деякими нюансами.

Причини підліткового алкоголізму

Найчастіше батьки стають винуватцями пристрасті дітей до хмільних коктейлів, оскільки несвідомо привчають з дитинства. Дитина спостерігає за поведінкою дорослих на сімейних урочистостях, святах, переймає питні традиції, погоджується на пропозицію батьків занапастити з усіма. В результаті спадає броня заборони на випивку, дитина вважає спиртне дозволеною у необмежених кількостях всюди.

Велику роль у привченні малоліток до вживання хмільних напоїв грає реклама, загальна доступність у будь-яких магазинах, кіосках, сприяє блискавичному прогресу розвитку юнацької алкозалежності. Юнаки ставляться до розпивання спиртного як до невіддільного атрибуту дружнього відпочинку на природі, вдома чи барі.

Проблема генетики, пов'язаної схильності стоїть осо

Усі статті