м. Одеса, вул.Маразліївська, 34а (палац піонерів), каб.27,28.

м. Одеса, вул. Буніна, 19 (готель "Айвазовський")

+38 (094) 995 47 42, +38 (048) 770 07 42

Протягом жіночого алкоголізму

Нещодавно спившихся жінок налічувалося в рази менше чоловіків, що опустилися, приблизно 30% від загального алкозалежного населення. Проте останнім часом кількість алкоголічок стрімко зростає. Проблема ускладнюється тим, що представниці слабкої половини людства спиваються набагато швидше, сильніше за своїх партнерів. В даний час практично неможливо обчислити справжнє співвідношення жіночого до чоловічого алкоголізму внаслідок прихованого перебігу хвороби в більшості випадків. З моменту емансипації представниці прекрасної статі звалили на тендітні плечі вирішення важких проблем, ведення домашнього господарства, кар'єру, виховання дітей, підприємницьку діяльність. Під впливом постійного стресу жінки починають прикладатися до чарки. За даними проведених досліджень, майже половина алкозалежних дівчат працюють у сфері торгівлі.

Дівчата вперше пробують спиртні напої у зрілішому підлітковому віці. Але сильніше зловживають випивкою. Формування, прогресування патологічного потягу до алкоголю спостерігається пізніше, часто не заважає вагітності, народженню дітей. Хоча діти алкоголіків переважно народжуються з розумовими, фізичними відхиленнями. Лікарі стверджують, що останнім часом жіноча алкогольна залежність значно помолодшала порівняно з аналогічними фактами минулого століття.

До цього дня більше невдоволення висловлюється на адресу алкоголічок, тому дами, що спилися, до останнього намагаються приховати згубну пристрасть від колег, рідних, друзів. Клінічна картина протікає без бурхливих нападів гніву, психозу, буйства. Серед симптомів спостерігаються набряки після пияцтва, недоглянутий зовнішній вигляд, хитка хода, безпричинний сміх або істеричні напади, сильні сексуальні порушення.

Давно доведено вченими практично, гостре хронічне перебіг недуги в дівчат відчувається ясніше, етапи алкогольного процесу як яскраві спалахи хаотично змінюються. На останніх стадіях виразніше виявляються суїцидальні нахили, тремор кінцівок, глибокі депресії, психоделічні напади. Як не дивно, алкоголічки не схильні до нападів ревнощів у стані похмілля.

Поговоримо про психологічний бік ситуації. У процесі помірності, під впливом абстинентного синдрому у п'яниць обох статей протягом року розвивається неконтрольований невроз, що переростає в психоз з яскравими затяжними галюцинаціями, деліріями, прозваними в народі білою гарячкою. Виявляється, милих дам білочка відвідує частіше, ніж товаришів по чарці. Хронічний галюциноз плавно перетікає у тривалі депресії з резидуальним маренням. У маренні пиятики здатні втратити інстинкт самозбереження, залишити включеним газ, влаштувати пожежу. В результаті відомо багато нещасних випадків у п'яному чаді. Також багато жінок, що спилися, в розпал п'янки в стані афекту вбивають власних чоловіків. Нерідкі псевдозапої з святкових приводів, після зарплати. У справжні запої любителі випити у спідницях пускаються значно рідше.

Сп'яніння у жінок відбувається без буйної агресії. Наступного дня після пиятики під впливом похмільного стану настає апатія з депресивним характером поведінки, тривожною симптоматикою з превалюючими істериками, гомеричним сміхом. У стадії прогресу жіночого алкоголізму при стійкій зміні клінічної картини спостерігається збільшення кількості депресивних розладів, пригніченості, відчуття безвиході, непотрібності, профнепридатності. Як наслідок виникає збій в емоційній складовій з різними проявами астенії, іпохондрії, дисфорії.

У чоловічої половини населення переважають дещо інші форми психоемоційних розладів. Найбільш часто виникають патологічні синдроми нав'язливості певних явищ. У жінок особливої ​​нав'язливості явищ не спостерігається на тлі різкого зниження настрою. Іноді виявляються паранояльні структури на останніх етапах захворювання.

Вище в матеріалі зазначалося, залежні від алкоголю дами намагаються приховати тягу до спиртного перед членами сім'ї, родичами, подругами, співробітниками. Тому алкоголічки працюють до останнього, підтримуючи наявну кваліфікацію. Чи не бешкетують, не затримуються міліцією, не заявляється як чіп п'яними на роботу, хоча можуть прийняти на груди для похмелитися перед початком робочого дня, нишком потягувати з фляжечки в обідню перерву. Саме через скритності основна маса пацієнтів звертається за допомогою в глибоких, явно виражених стадіях хронічного захворювання після тривалого багаторічного зловживання спиртним.

На тлі хронічного перебігу жіночого недуги загострюються багато захворювань внутрішніх органів, проходять у прихованій формі. Найбільш часто лікарі стикаються з серцевою недостатністю, ішемічними хворобами, недоумством, онкологічними захворюваннями. У переважній більшості про запущених формах хвороб медики дізнаються після обстеження клієнтів наркологічних клінік, коли допомогти пацієнтові вже неможливо. Знижується репродуктивна функція, настає клімакс, безпліддя. Особливо важко працювати з алкоголіками, хворими венеричними захворюваннями. Паралельне протягом обох недуг сильно ускладнює позитивний ефект процесу реабілітації. З сексуальної нерозбірливості під впливом алкоголю відбувається зараження венеричними хворобами партнерів.

Будь-який алкоголік до останнього заперечує власну тягу до випивки. Не виняток і дами, хоча проявляють більше бажання випити. Як не дивно, пацієнтки схильні стверджувати про незнання самого поняття «алкогольне потяг». На відріз відмовляються від регулярного вживання спиртних напоїв.

Тому перед початком посиленої терапії необхідно підготувати клієнта. Спочатку в боротьбу вступають досвідчені психологи з програмою раціональної психотерапії. В ході сеансів пацієнтам навіюється здатність самостійного аналізу стан алкозалежності. Хворі вчаться розпізнавати тягу до випивки під впливом різних життєвих ситуацій, зміни настрою. Методом аутотренінгу навіюється необхідність негайно зцілення від згубної пристрасті для повернення до нормального тверезого способу життя.

Якщо вчасно не почати лікування алкоголізму, спився дружина втратить інтерес до сімейного життя, чоловікові, дітям, рідним. Після тривалих запійних періодів втратить місце роботи, досвід, знання. Для видобутку грошей на горілку, вино, пиво дівчата пускаються в заняття проституцією, торгівлю наркотиками, жебрацтво. У ряді випадків матерів вирішують батьківських прав. Якщо п'ють обоє батьків, діти опиняються в приймальнику.

Начальство заради порятунку перспективних співробітників направляє прохання в наркологічну клініку про реабілітацію. Примусове лікування практично в 90? випадків з 100 не дає позитивного ефекту. Жіночий алкоголізм являє для суспільства велику небезпеку в порівнянні з чоловічим.

Усі статті