м. Одеса, вул.Маразліївська, 34а (палац піонерів), каб.27,28.

м. Одеса, вул. Буніна, 19 (готель "Айвазовський")

+38 (094) 995 47 42, +38 (048) 770 07 42

Що таке наркоманія та її наслідки , лікування

Що таке наркоманія

Французький письменник Франсуа Моріак порівнював наркоманію з багаторічною насолодою смертю. За цим терміном криється мільярдний біль людей, безліч страждань, тонни пролитих сліз. Наркоманію називають чумою ХХ століття, бичем сучасності. Наркозалежність стоїть у низці важких психічних захворювань, які супроводжуються жахливими картинами агонії, хаосу, убожества, деморалізації. Нормальним людям, які не бачили всіх жахів трагедії, важко скласти правильне судження про біду людства.

Причиною наркотичної залежності може бути алкоголізм. Досі не придумано точного визначення хвороби, яке одночасно влаштувало б медиків із обивателями. У народі існує поширена думка, за характерними ознаками якої людей відносять до категорії алкоголезалежних. Наркологи склали власний опис явища: алкоголізм вважається психічним захворюванням, яке породжується тривалою інтоксикацією організму спиртним, токсичним отруєнням клітин мозку, внутрішніх органів.

Від проблеми наркоманії ніхто не застрахований

Як показує практика, ні матеріальний добробут, ні посада на професійній ниві, ні соціальне становище у суспільстві не страхують від наркоманії та алкоголізму. Наркозалежність часто підкрадається не прямо, а побічно, вражаючи близьку людину. Терапія цих недуг проводиться необов'язково у наркологічних диспансерах. Крім диспансеризації, існує кваліфікована допомога в спеціальних медичних реабілітаційних центрах. Фахівці подібних установ за допомогою спеціальних програм забезпечують клієнтам повне звільнення від алкогольної та наркотичної залежності.

Зафіксовано безліч випадків, коли алкоголік чи наркоман усвідомлює тяготи свого становища, потребує ефективному лікуванні, але з внутрішніх блокувань неспроможна публічно звернутися по допомогу до лікаря. Для таких пацієнтів наркологічний центр в Одесі надає анонімне лікування алкоголізму з наркоманією. У переважній більшості випадків хворі не визнають залежності, змушують страждати на членів сім'ї, друзів, близьких. Виходом із стану стає вимушене лікування алкоголізму в Одесі.

Медики визнають, жінки спиваються набагато швидше і сильніше за чоловіків. В результаті, аморальний образ дружини, матері призводить до позбавлення батьківських прав, діти вирушають до дитячих будинків, залишившись без піклування батьків. Через суттєві відмінності від чоловічого для лікування жіночої алкозалежності в Одесі розроблено окрему систему.

У описаних вище ситуаціях лікування від алкозависимости проводиться у популярної цивілізованому світі методиці кодування. Способи позбавлення наркозалежності в Одесі аналогічні терапії алкоголізму. Кодування служить запорукою успішної процедури терапії, оскільки окрім зняття фізичної, психологічної залежності людини навчають жити наново. Максимальний позитивний ефект гарантований за спільних зусиль наркологів, психологів, соціальних працівників. Реабілітаційна програма покликана допомогти алкоголікам, наркоманам відновити моральну подобу, здоров'я. Робота ведеться з усіх напрямків, включаючи фізичну, психологічну, духовну, соціальну складові. Основний упор посідає корінь зла. У відомому прислів'ю говориться, що світ почне змінюватись довкола після зміни власного внутрішнього світу. Найбільше лякає в наркопроблемі не фізична, а психологічна залежність, яка повністю призводить до деградації особистості. Психотерапевти зійшлися у єдиній думці з наркологами у цьому, що профілактикою наркоманії служить виховання у людині високодуховних принципів, моральних засад, персональних цінностей у житті.

Наркоманія набуває масштабів всесвіту

Згідно з даними українського МОЗ, які оприлюднені після вивчення чисельності груп у зоні особливого ризику зараження ВІЛ, контингент наркоманів, що «сидять на голці», становить близько 425 тисяч осіб. З цієї чисельності приблизно півтора відсотка становлять люди вікової категорії 15–64 років. Дослідницькі дані інституту Горшеніна показують, що проблема наркоманії виявлена ​​в кожному десятому сімействі України.

На наркотиках сидить близько 2% загального населення країни. Щорічно простежується тенденція збільшення кількості наркоманів на 7-11%. Медики свідчать, щороку від передозування вмирають 10-12 тисяч українців. Інтенсивне зростання кількості наркозалежних громадян привело Україну до лідерства за темпами розвитку наркоманії серед європейських країн. За указом Кабінету міністрів створено держкомітет контролю за наркообігом під управлінням генерал-лейтенанта СБУ Володимира Тимошенко. У доповіді голова комітету нарік на найвищий рівень наркотизації України в Європі. Тимошенко окреслив основні напрямки вирішення проблем, які поставлені перед відомством. За наявною у розпорядженні відомства інформацією, українська проблема наркотиків досягла критичної оцінки. Зволікання смерті подібне. Наркоманія не лише росте активними темпами, а й молодшає. МОЗ повідомляє, що близько 8-26% учнів віком 13-16 років хоча б один раз пробували наркотики. Не існує єдиної інформаційної бази щодо кількості наркоспоживачів, оскільки через обсяги нелегального ринку дані у МОЗ, МВС та СБУ суттєво відрізняються. Дані соціологічних опитувань виходять зовсім іншими. Необхідно створити єдиний моніторинг для відстеження інформації, розробки єдиної державної стратегії.

За рівнем споживання наркотиків у суспільстві Україна очолює список європейських держав, наближається до російських показників. Цифри наркотизації Білорусії значно нижчі. Виробництво наркотиків в Україні припадає на місцеву рослинну сировину у вигляді олійного маку та конопель. Ситуація посилюється стратегічним становищем України як транзитна зона за маршрутом наркотрафіку з Афганістану до Європи. Шлях пролягає через територію Таджикистану, Казахстану, Росії, України до кінцевого пункту — Європи.

За статистикою МВС лише у 2010 році в країні кількість тяжких злочинів збільшилася на майже половину порівняно з періодом 2009 року. Причиною кожного сьомого злочину є наркотичні речовини. Згідно з коефіцієнтом наркотизації населення, що застосовується Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я, коли показник досягає 7%, держава припиняє існування. Розхожі цифри варіюються від півтора до двох відсотків.

Роздрібні розцінки на наркотики озвучено народним депутатом від НУ-НС Геннадієм Москалем. Середня вартість 1 грама героїну становить 80-100 доларів, однограмової дози кокаїну - 150-160 доларів США. Придбати 1 таблетку екстазі можна за 8-12 у. е., 1 грам амфетаміну - за 200 гривень, штучну дозу, що називається "чеком" - за 70-80 гривень. Склянка олійного маку коштує 70-100 гривень, один «кубик» готового до прийняття опію – 50-80 гривень, десятикапсульне пакування трамадолу – 200 гривень, п'ятиграмова доза марихуани – 200-250 гривень, таблетований метадон – 20-50 доларів.

Найскромніші підрахунки показали, що для підтримки залежності, вилучення «ломки» в день наркоману потрібно не менше 300 гривень. Проста арифметика нескладним методом множення 300 гривень на 30 календарних днів виводить цифру в 9-10 тисяч гривень. За рік набігає 120 тисяч гривень. При множенні річних показників на загальну кількість наркоманів в Україні, яких налічується півтора мільйона людей, виходить, що наркобарони заробляють 180 мільярдів гривень.

Всесвітня Організація Охорони Здоров'я нарахувала в країні близько 300 тисяч ін'єкційних наркоманів. З кожним роком на голку підсідає додатково 10% населення. Наркоманія не належить до інфекційних захворювань. Заразність залежності має інший відтінок: на певній фазі наркомани самі стають дилерами, залучають до системи новачків, розповсюджують наркоту. За рік наркодилер підсаджує від 5 до 15 осіб.

Алкогольна статистика в Україні

Державна статистика свідчить про майже мільйонну армію хронічних алкоголіків. Для отримання уточнених даних рекомендується множити цифру на 5 або 8. На диспансерному обліку перебуває близько 200 осіб, які зловживають спиртним без ознак хронічного перебігу хвороби. Щороку лави поповнюються 50-55 тисячами нових пацієнтів. Міжнародні норми визнають націю, що вимирає, коли на частку окремого громадянина припадає 9 л чистої спиртової продукції на рік. На середньостатистичного українця припадає 12 літрів. Через згубну пристрасть щороку помирає близько 400 тисяч українців, понад третину чоловічого населення країни не доживає до пенсії.

У світовому рейтингу з розпивання алкоголю серед підлітків та молоді українці з ізраїльтянами займають верхні рядки. В рамках дослідження ВООЗ було опитано понад 200 тисяч учнів із середньої ланки та старшокласників по всьому світу. Після опитування було складено перелік держав, у яких явище підліткового алкоголізму набуває всеосяжних масштабів загрози. Лідерство України підтверджується 40% підліткового населення, які вживають міцні напої не менше одного разу на місяць. Срібло дісталося ізраїльтянам з 28% тих, хто пристрастився до випивки. Замикає трійку лідерів Чехії. Російська молодь опинилася на 15-му місці. У хвості опинилися Ісландія з Ірландією.

Громадяни за рік встигають випити один мільярд пляшок горілки, що в 6 разів більше пива. Літраж випитого вина обчислюється 320 мільйонами пляшок, із них 280 мільйонів належить до дешевої підпільної продукції з розряду порошкових вин за середньою ціною 10 гривень. До алкоголю звикли 24 мільйони українців. Сьогоднішній рівень розпивання спиртних напоїв вважається найвищим у світі, що оцінюється в 12-13 л найчистішого спиртного на одного щорічно. Додавання неофіційних даних з підрахунком нелегального домашнього виробництва алкогольної продукції, промислових палених товарів показники збільшуються до 20л. Спільно від отруєнь фальсифікатом, патологій внутрішніх органів, передозування, нещасних випадків, інших причин смертність сягає 40 тисяч громадян. Через зловживання алкоголем зафіксовано 25-30% новонароджених з дитячими патологіями, оскільки алкоголь відбивається на плоді, що виношується.

Усі новини