м. Одеса, вул.Маразліївська, 34а (палац піонерів), каб.27,28.

м. Одеса, вул. Буніна, 19 (готель "Айвазовський")

+38 (094) 995 47 42, +38 (048) 770 07 42

Наскільки сумісні лікарські препарати і алкоголь

Якщо сказати коротко – вони взагалі несумісні. Одне з найважливіших правил медицини – не змішувати / НЕ комбінувати прийом спиртних напоїв з ліками. Про це знає або здогадується кожен, навіть не маючи спеціальної освіти. Винятків в даному правилі немає. З цієї причини лікарі застерігають пацієнтів виключити експерименти, навіть якщо мова йде про слабоалкогольному питво.

Ліки та алкоголь – несумісна пара

Тандем алкоголь / ліки згубний тим, що 90% фармацевтичних препаратів підвищують рівень токсичності етилового спирту. Спочатку це може бути не відчуватися, але вбивча «машина» запущена, і відбувається наступне:

  • через виниклі хімічних реакцій в крові збільшується рівень продуктів окислення;
  • «переварити» їх в такій кількості організм не може, що обертається в кращому випадку серйозним погіршенням самопочуття, а в гіршому – алкогольним отруєнням.

«Страждання» серцево-судинної системи

Кожен другий городянин має патологію судин, виражену в тій чи іншій ступеня тяжкості. Природно, це негативно відбивається на роботі серця. Щоб допомогти страждаючим від більш серйозних проблем з судинами, вітчизняна та зарубіжна фармацевтика вкладають в наукові розробки мільйони доларів. Завдяки цьому для лікування серцево-судинних захворювань використовуються дуже ефективні препарати. Сумно, що росте також і залежність від ліків. Наприклад, деякі не можуть вийти з дому без нітрогліцерину, тому що не знають, коли трапиться напад, адже у нього немає «розкладу».

Однак серед «сердечників» багато тих, хто не вважає за потрібне обмежувати себе в прийомі алкоголю. А адже саме стабільне змішування спирту та ліків веде до серцевої недостатності, результат якої в переважній більшості випадків, м'яко кажучи, сумний. Адже приймається препарат через алкоголь не просто втрачає свої властивості, а й стає отрутою.

Наслідки

Наведемо приклади наслідків змішування алкоголю і фармацевтичних препаратів. Гіпертонікам треба регулярно приймати таблетки, що знижують тиск шляхом розширення судин – гіпотензивні препарати. Коли останні вступають в реакцію зі спиртом, то вони спочатку стимулюють сильне розширення судин, а потім їх різкий спазм. Результатом такого «дійства» є інфаркти, інсульти, колапси і інші, небезпечні для життя стану.

Аспірин з алкоголем

Якщо у людини є проблеми зі шлунком, кишечником, то це поєднання може виявитися для нього вкрай згубним. Наприклад, викликати кровотечу в дванадцятипалій кишці і шлунку здатний всього лише одноразовий прийом аспірину, бутадіону і алкогольного напою.

Здорова людина також постраждає від поєднання аспірин / алкоголь. Тому що дані ліки добре вступає в реакцію з продуктами розпаду спирту, руйнуючи, послаблюючи судини. Як наслідок, проявляється алергія, тахікардія або несподівано піднімається тиск.

Цукровий діабет і алкоголь

інсулінозалежних хворих пити спиртне категорично заборонено, не залежно від кількості градусів напою. Тому що алкоголь нівелює ефективність інсуліну, наслідком чого є нестабільний рівень глюкози в крові – як дуже високий, так і надмірно низький. При такому стані розвиваються різні ускладнення, додамо до цього ще й алкогольну інтоксикацію.

Вищевикладені факти закривають всі питання на рахунок сумісності алкогольних напоїв та лікарських препаратів. Однозначно, поєднувати їх прийом не можна! Краще пити компот і веселитися, ніж грати в рулетку з серйозними захворюваннями.

Усі новини