м. Одеса, вул.Маразліївська, 34а (палац піонерів), каб.27,28.

м. Одеса, вул. Буніна, 19 (готель "Айвазовський")

+38 (094) 995 47 42, +38 (048) 770 07 42

Вплив етилового спирту на мозок людини

Етиловий спирт – С2Н6ОН – один з основних компонентів алкогольних напоїв, який надає згубний вплив на людський організм. Завдяки високій водорозчинності він швидко засвоюється, а продукти його окислення накопичуються в тканинах, органах, через які проходить найбільша кількість кровоносних судин. Головний мозок є одним з подібних органів, для нього безперебійне і інтенсивне кровопостачання є запорукою правильного функціонування і просто життєво необхідно.

Для запобігання інтоксикації різними отрутами в мозку є гематоенцефалічний бар'єр. Однак він не є перешкодою для етанолу, тому в мозковій тканині може «зібратися» висока концентрація токсичних речовин через алкогольних напоїв.

Для наочності давайте уявимо, що загальна концентрація спирту в крові дорівнює одиниці. За організму етанол буде розподілятися таким чином:

  • в печінці його буде 1,45;
  • в спинному мозку – 1,5;
  • в головному мозку – 1,75.

Систематичне розпивання спиртного не дає мозку повністю позбутися від етанолу, тому останній накопичується в його тканинах, руйнуючи їх. Скільки треба випити, щоб активувати процес розпаду кори головного мозку? Чи не забагато, достатньо 100 гр горілки, 250 гр вина або 0,5 л пива.

Цікаво, що мозок руйнується, так би мовити, окремими частинами. Це пояснюється тим, що етиловий спирт розподіляється в ньому нерівномірно, концентруючись тільки в найбільш омиваються кров'ю областях.

Що таке легке сп'яніння з точки зору фізіології? При ньому людина відчуває розслаблення і підйом настрою. А в його мозку відбувається наступне:

  • спочатку микроучасток сірої речовини німіє;
  • потім він просто відмирає.

Виходить, що ейфорія і легкість після невеликої дози алкоголю – це примусове відключення клітин мозку, які перестають обробляти, транслювати інформацію, і людина відчуває розслаблення. Сумно, що дане відключення відбувається назавжди, а п'є радіє життю, не підозрюючи, що тільки що вбив пару мільйонів клітин власного мозку.

Які наслідки даної «процедури»? Навіть помірна випивка збільшує розмір кладовища клітин мозку, а регулярне вживання спиртного викликає незворотні зміни в сірій речовині, набагато серйозніші, ніж в інших органах.

Те, як деформується кора мозку людини, що п'є в міру, культурно, видно навіть без мікроскопа. Крім атрофії окремих ділянок сірої речовини, спостерігаються невеликі крововиливи, звивини помітно згладжені. А під мікроскопом все взагалі плачевно: по всьому мозку видно, борозни, воронки, заповнені серозною рідиною. Їх кількість залежить від числа випивок: один прийом – одна воронка.

Що відбувалося з сірою речовиною людини, яка померла від передозування алкоголю? В нейронах його мозку зміни торкнулися їх ядра і протоплазми, причому настільки, що це можна порівняти з отруєнням найсильнішими токсинами. Етанол «любить» знищувати ту частину кори мозку, де розташовані області регуляції вищої нервової діяльності. Порівняно менше страждає від етилового отрути діяльність нижчих нервових центрів.

Усі новини